27 Kasım 2012 Salı

Sicacik ve bereketli asure

Şükrün ve Bereketin Tatlısı: AŞURE 
Muharrem ayının 10u yani ‚Aşure günü‘ bu yıl 25 kasim'a rastlıyor. Aşure kelimesi arapçadaki 10 anlamına gelen ‚aşara‘ kelimesinden geliyor. 10 Muharrem günü hem Adem Peygamber'in tövbesinin kabul edilmesinin, hem de Nuh Peygamber‘in gemisinin Cudi Dağı'na oturuşunun, İbrahim Peygamber'in ateşten, Musa Peygamber’in Kızıldeniz’den, Yunus Peygamberin balığın karnından kurtuluşunun, Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği günün yıldönümü olarak bilinir. Aşure ifadesi arkasında birçok inancı ve aşure orucu dışında bizim kültürümüzün önemli bir tatlısını da barındırır.
Aşure Nuh Peygamberin Tufan’da gemide kalan erzakla yaptığı çorbanın simgelenmesidir. Aşure yemeğinin her bir ayrıntısı birşeyleri simgeler. İçine koyulan malzemeler, onların çeşidi, onların ölçüsü, yapılışı ve yenilmesi. Birçok dergah sofralarına geleneksel bir merasimle ve dualarla hazırlanılan, birlikte yenilen ve dağıtılan aşure, evde yapıldığında da sevgiyle saygıyla hazırlandığı için herkes hemen cesaret edemez aşure yapmaya fakat bir kez yapan da bırakamaz.
M. Yerasimos’un güzel kitabı ‚500 Yıllık Osmanlı Mutfağına‘ndaya göre aşure 15. yy.'dan beri sarayda ve evlerde kazanlarda kaynıyor. 1870 yılında Valide Pertevniyal Sultan’in pişirttip dağıttığı Saray Süzme Aşuresi’nin‘ mesela 400 okka (513kg) buğday, 552 okka (798kg) şeker 25 okka (32kg) razakı üzüm vs. içerdiğini yazıyor. Ben 500kgı aşan bir buğday miktarından ne kadar aşure yapıldığını tahmin bile edemiyorum.
Bu soğuk ve karlı günlerde sıcakcık ve nur doludur aşure. Siz siz olun gönlünüzü, şükrünüzü koyduğunuz bir aş kaynatın bu yıl. Tüm sevdiklerinize, komşularınıza ve hatta tanımadıklarınıza bile sunun. Benim verdiğim tariften ilham alarak kendi damak tadınıza göre bir aşure hazırlayıp, afiyetle yemeniz dileğiyle…




Aşure malzemeleri

  • Yarım su bardağı kuru fasulye
  • Yarım su bardağı nohut
  • 50 gr.kuş üzümü
  • 50 gr.izmir üzümü
  • 2-3 adet kuru incir
  • 1 çay bardağı dut pekmezi
  • 4-5 adet kuru kayısı (islimsiz,kayısı çiri)
  • 7-8 adet karanfil
  • 1adet 10 cm. kadar çubuk tarçın
  • Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
  • Damak tadınıza göre şeker
  • Akşamdan ıslağa koyduğunuz dövme,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın.
  • Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın.
  • Üzerine bir karışa yakın  çıkacak kadar su ekleyin
  • Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp,ağzını kapatın.
  • En az bir buçuk  saat altı kısık olarak pişirin
  • Buğdayın iyice açılması lazım.Yoksa suyu özlü olmaz.
  • Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek.
  • Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde hemencecik dip tutacaktır.
  • Üzümleri tencereye,portakal kabuklarıyla beraber  ekleyip,beş dakika daha pişirin.
  • Şimdi küçük doğradığınız ayva,incir ve kayısıyı ekleyin.
  • Bir çay bardağı kadar pekmezi  şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin.
  • Şekeri azar azar katın.Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın.
  • 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.

Süslemek için
Fındık,ceviz,fıstık,nar
Aşure nasıl yapılır?
  • Akşamdan ıslağa koyduğunuz dövme,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın.
  • Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın.
  • Üzerine bir karışa yakın  çıkacak kadar su ekleyin
  • Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp,ağzını kapatın.
  • En az bir buçuk  saat altı kısık olarak pişirin
  • Buğdayın iyice açılması lazım.Yoksa suyu özlü olmaz.
  • Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek.
  • Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde hemencecik dip tutacaktır.
  • Üzümleri tencereye,portakal kabuklarıyla beraber  ekleyip,beş dakika daha pişirin.
  • Şimdi küçük doğradığınız ayva,incir ve kayısıyı ekleyin.
  • Bir çay bardağı kadar pekmezi  şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin.
  • Şekeri azar azar katın.Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın.
  • 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder